Forum Jämställdhets nyhetsbrev

 


Bara en månad kvar med rabatterat biljettpris!

Nu kan vi presentera flera nya spännande talare och programpunkter! Till Forum Jämställdhet 2024 kommer bland andra stjärnentreprenören Siduri Poli och Kommunals ordförande Malin Ragnegård. Våra partners TCO, Länsstyrelserna och Sveriges Kommuner och Regioner presenterar seminarier på teman som föräldraförsäkringen firar 50 år, (o)jämställda arbetsvillkor och kunskap och stöd inför ny socialtjänstlag. Missa inte heller nyheten att rekordmånga har nominerats till Svenska Jämställdhetspriset 2024!

Det är bara en månad kvar med early bird-pris, så nu är det hög tid att säkra din biljett till nästa års konferens – från och med 15 november gäller ordinarie pris på deltagaravgiften! Forum Jämställdhet 2024 genomförs på konferensanläggningen KCCC i Karlstad den 7-8 februari. Karlstad kommun och Region Värmland står som lokala värdar.

Varmt välkommen till Sveriges största jämställdhetskonferens!

Anmäl dig här

Siduri Poli banar väg för kvinnor som investerare

Stjärnentreprenören Siduri Poli kommer till Forum Jämställdhet 2024! Hon har blivit känd som en av Sveriges ledande röster inom techsektorn, särskilt för att främja jämställdhet och mångfald inom branschen.

Hon är initiativtagare till ett investeringsnätverk som skapar en mer jämställd och hållbar ägarstruktur i företag.

Siduri Poli brandtalar på temat Vi ökar andelen kvinnor som investerare och medverkar i seminariet Öppna dörrarna till maktens korridorer.

Partnerseminarium

Föräldraförsäkringen firar 50 år – hur ska den formas för framtiden?
Partner: TCO

2024 firar föräldraförsäkringen 50 år! Men utvecklingstakten mot att dela mer lika på föräldradagarna har avtagit de senaste åren. Om det fortsätter fyller föräldraförsäkringen 120 år innan uttaget blir helt jämställt.

Vad behöver göras för att föräldraförsäkringen ska fortsätta att vara en motor för ekonomisk jämställdhet?

Läs mer här.

Med öppna ögon – en socialtjänst för jämställdhet
Partner: Sveriges Kommuner och Regioner

I förslaget till ny socialtjänstlag framkommer att socialtjänsten ska stärka såväl jämställda som jämlika levnadsvillkor.

För att möta behoven har Sveriges Kommuner och Regioner tillsammans med andra aktörer tagit fram kunskap och stöd som nu lanseras. Inspireras och ta del av deras i arbete!

Läs mer här.


Utjämna skillnaderna mellan kvinnors och mäns arbetsvillkor

Partner: Länsstyrelserna

16 länsstyrelser har kartlagt skillnader i arbetsvillkor mellan den mest kvinnodominerade och den mest mansdominerade yrkeskategorin i 224 kommuner och 16 regioner.

Ta del av rapporten samt Eskilstuna kommuns och Kalmars kommuns arbete för att vara en jämställd arbetsgivare.

Läs mer här.


Fler nya programpunkter från Forum Jämställdhet

Hoshi Kafashi om segregation och hedersförtryck

Hoshi Kafashi har tidigare arbetat på Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck och är grundare av Shanazi Hjältar och Hjältinnor.

Han har mångårig erfarenhet och stor sakkunskap kring hedersrelaterat våld och förtryck.

Hoshi Kafashi medverkar i seminariet Segregation göder hedersförtryck. Kan en utbyggd välfärd med närvarande och aktiva myndigheter motverka att hedersnormer utvecklas och förstärks?


Välfärdskris – jämställdhetskris?

Malin Ragnegård är ordförande för Kommunal som organiserar en halv miljon medlemmar i privat och offentlig sektor. Bland dem undersköterskor och barnskötare, som är starkt kvinnodominerade yrken.

Vilka effekter får nedskärningar inom skola, vård och omsorg på bemanningen och arbetsmiljön? Vad innebär den ekonomiska krisen i offentlig sektor för jämställdheten?

Lyssna till Malin Ragnegård i brandtalsserien Ekonomisk styrning för jämställdhet.

Jämställd hållbarhetsstyrning i kommuner och regioner

Grums kommun har tillsammans med Region Värmland arbetat fram en modell för hållbarhetsstyrning. Modellen gör det enklare att bryta ner övergripande styrdokument som Agenda 2030 och regionala utvecklingsstrategier i konkreta planer.

Modellen är jämställdhetsintegrerad och visualiserar mål- och styrkedjor vilket skapar engagemang bland medarbetare. Testa på att använda metoden!

Läs mer om metodverkstaden här.

 

Säkra din early bird-biljett idag!

Biljetter: I deltagaravgiften early bird 4 300 kronor (exklusive moms) som gäller fram till den 15 november ingår program med över 40 seminarier, föreläsningar och metodverkstäder samt fika och lunch båda dagar. Ett hundratal talare medverkar. Efter den 15 november kostar biljetten 5 100 kronor (exklusive moms).

Grupprabatt: Är ni fler än 15 personer erbjuder vi er grupprabatt om 10%. Kontakta oss på info@forumjamstalldhet.se för att få en rabattkod innan ni anmäler er.

Läs mer och anmäl dig här.


Öka er organisations synlighet!

Boka plats i vår utställning! I vår interaktiva utställning kan ni berätta om er verksamhet och knyta kontakt med 1000 deltagare från offentlig, facklig och privat sektor.

Organisationer som hittills bokat plats: Akademikerförbundet SSR, IF Metall, Jämställdhetsmyndigheten, Karlstads Kommun, Kommunal, Länsstyrelserna, Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK), Region Värmland, Sveriges Kvinnoorganisationer, Sveriges Kommuner och Regioner, TCO, Unizon och Örebro universitet.

Läs mer om våra erbjudanden här.


Rekordmånga nominerade till Svenska Jämställdhetspriset 2024

Nu kan vi presentera de nominerade till Svenska Jämställdhetspriset 2024! I år har antalet bidrag slagit rekord.

– I tider av ekonomisk kris och med en orolig omvärld ser vi hur jämställdhet i princip har utraderats från samhällsdebatten. Trots det finns det många organisationer som i det tysta fortsätter sitt livs- och samhällsviktiga jämställdhetsarbete och som ser jämställdhet som en del av lösningen på de problem vi står inför, säger Clara Berglund, ordförande för Forum Jämställdhet.

Du hittar samtliga nominerade här.


Ta del av det öppna programmet

De lokala värdarna Region Värmland och Karlstads kommun arrangerar ett öppet program i utställningen som pågår parallellt med konferensens huvudprogram. Nu kan vi släppa ett urval av spännande programpunkter!

• Könsbaserad desinformation – ett hot mot vårt demokratiska samhälle
Catrin Huss, biträdande avdelningschef, Myndigheten för psykologiskt försvar.​​​​​​

• En annan bild av Värmland – arbetet mot prostitution och människohandel
Elin Eklöf och Johanna Liden, regionkoordinatorer, arbetsmarknads- och socialförvaltningen, Karlstads kommun.

• Nytt ljus på krögerskan och gästgiverskan Sola i Karlstad
Anna Svensson, konst- och kulturvetare.


Camilla Olsson, Värmlands Innebandyförbund, och Niklas Niord, BIGTAIL, deltar i Vägen till jämställd idrott. ¦ Foto: Peter Jansson

 

Anmäl dig till onsdagens middag

De lokala värdarna Region Värmland och Karlstads kommun bjuder in till en sittande middag i restaurangen på Karlstad CCC den 7 februari.

Du är varmt välkommen att tillsammans med kollegor och vänner avrunda konferensens första dag med en god tvårättersmiddag gjord på råvaror från Värmland. Under middagen bjuds det på underhållning och vinnaren av Svenska Jämställdhetspriset 2024 koras.

Läs mer och boka din plats här.

Följ oss!
www.forumjamstalldhet.se​​​​​​
info@forumjamstalldhet.se
073-801 51 18