Information om Skogshubben – en plattform för hantering av skoglig data

 

Kom igång med Skogshubben

Starta med att lägga till en fastighet. Det är grunden, därefter kan du börja använda skogshubbens verktyg för att planera åtgärder, ändra och uppdatera avdelningsdata, skriva ut avdelningar, se sammanställningar och mycket mer.

Klicka på länken för att komma till en guide som innehåller hur du kommer igång, tips och trix samt instruktionsfilmer.

Till vår guide för Skogshubben

 

Tre olika sätt att lägga till en fastighet

Du kan söka på en eller flera fastighetsbeteckning via lantmäteriet, rita upp ett eget område i kartan eller ladda upp en redan befintlig skogsbruksplan. Om du laddar upp en plan kan du ajourhålla och uppdatera den i Skogshubben.

Cirka 60 % av den produktiva skogsmarken ägda av privatpersoner i Sverige har en uppdaterad Skogsbruksplan.

Hur du ändrar och uppdaterar avdelningsinformation

Data och information i Skogshubben ska vara enkelt att ändra och uppdatera. Har en du äldre skogsbruksplan eller nyligen utfört en åtgärd i en avdelning? Markera en avdelning – klicka på pennan och rätta till avdelningsinformationen.


Bild: Skogshubben


Till Skogshubben

Vi hjälper dig gärna via http://www.skogshubben.se

 

Intressanta föreläsningar i Säffle

På lördag förmiddag fick vi höra två mycket bra föreläsningar.
Erik Evestam och Mia Crawford kom till vår samling i Kärrholmens bygdegård utanför Säffle.
Vi fick lära oss mycket om bioekonomins betydelse för Värmland och EUs förslag till lagar och regler för skogsbruket.

Ist möglicherweise ein Bild von 4 Personen

Nyhetsbrev från Skogsstyrelsen – Lövveckan

Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

Välkommen till Lövveckan!

Nu har du chansen att lära dig mer om att sköta lövskog. Under Lövveckan, som pågår 27 november till 1 december, kan du delta i digitala föreläsningar med landets främsta experter på lövträd. Vi tar bland annat upp lövskogens betydelse i ett förändrat klimat och vad lövträd betyder för biologisk mångfald och friluftsliv. Föreläsningarna är kostnadsfria. Läs mer om Lövveckan

Om almsplintborre och andra skadegörare

Ta chansen att höra Skogsstyrelsens skogsskadeexpert Gunnar Isacsson berätta om vilka skadegörare som angriper lövträd. Den 28 november klockan 13–14 är du varmt välkommen att delta på en digital träff. Länk till föreläsningen ligger ute från 20 minuter före start.

Lövveckan – här kommer länk till föreläsningen att publiceras.

Gunnar Isacsson. Foto: Henrik Sellin
Gunnar Isacsson. Foto: Henrik Sellin

Se filmer om lövskötsel

Det finns många olika filmer om löv och lövskogsskötsel. På Skogskunskap.se finns ett antal av dem samlade. Här hittar du filmer om skötsel av björk, ek och asp men också om blandskog. Skogskunskap.se – filmer om lövskog

Att på olika sätt få en ökad inblandning av löv i landskapet är positivt ur flera aspekter, bland annat genom att bidra till ökad riskspridning och variation. Det är också positivt för den biologiska mångfalden. Skogsstyrelsen har gjort en film om detta. Till filmen Mer löv i landskapet

Filmklipp från film om löv.
Filmklipp från film om löv.

Lövträd i mix – fördelar med blandskog

Emma Holmström från SLU förklarar vad du och skogen vinner på att jobba med och prioritera lövet i blandskogen. Missa inte chansen att få nyckeln till ett lyckat blandskogsbruk. Välkommen på föreläsning den 30 november 12.30–13:30. Länk till föreläsningen ligger ute från 20 minuter före start.

Lövveckan – här kommer länk till föreläsningen att publiceras.

Blandskog med höstfärger. Foto: Lars Johansson, Mostphotos.
Foto: Lars Johansson, Mostphotos.

Vill du bli expert på löv?

Om du suktar efter kunskap på specialistnivå hittar du det mesta du behöver i skogsskötselserien. Kanske kan du bli smartare än en skogskonsulent? Här får du, för att bara nämna ett par exempel, svar på frågor som: Går det bra att stamkvista alla trädslag? Varför används aspvirke som ytterpanel i Norge men inte här?

Skogsskötselserien – Skötsel av björk, al och asp

Löv. Foto: Mostphotos
Foto: Mostphotos

Så blev Umeå björkarnas stad

Umeå i Västerbotten brukar i folkmun kallas för björkarnas stad. Umeå på 1800-talet var en trästad. Husen var främst byggda i trämaterial och hade trätak, mest av spån, som vid tillfället för branden var fnösktorrt efter en torr vår. Så när branden startade spred den sig snabbt och effektivt. Efter storbranden planterades därför björk i staden för att minska risken för spridning av eld om det skulle brinna igen. Det var därifrån Umeå fick smeknamnet björkarnas stad.

Björk. Foto: Michael Ekstrand
Foto: Michael Ekstrand

Vilka egenskaper har olika lövträd?

Visste du att avenbok är det trädslag som har hårdast virke bland svenska lövträd? Medan lind är mjukast. Förr i tiden användes avenbok till bland annat mangelrullar och kugghjul, i modern tid används det till exempelvis verktygsskaft och skärbräden.

Skogskunskap.se – Om löv.

Gökyteholk i Avenbok, Foto: Ola Runfors
Gökyteholk i Avenbok, Foto: Ola Runfors

Webbutbildning om blandskog

Skogsbruket står inför stora utmaningar, bland annat med ökade risker för skador i takt med att klimatet förändras. Ett sätt att möte dessa utmaningar kan vara att satsa på blandskog. I webbutbildningen om blandskog vill vi inspirera dig att skapa blandskog på din fastighet.

Skogsstyrelsen.se – webbutbildning om blandskog

Man och kvinna i skogen. Foto: Camilla Zilo
Foto: Camilla Zilo

Nyhetsbrev fra Kvinner i Skogbruket- november

Nyhetsbrev november
16. november 2023

Aktuelle prosjekter

Kvinner i Skogbruket mottar hvert år driftsmidler som medlemsorganisasjon. Det er imidlertid prosjektmidler som gjør det mulig å ha en ansatt i organisasjonen. I artikkelen følger en oversikt over hva vi allerede er i gang med og hva vi har fått innvilget midler til å gjennomføre i 2023 og 2024.

LES MER HER

God respons på spørreundersøkelsen

I september gjennomførte Kvinner i Skogbruket en anonym spørreundersøkelse blant medlemmene våre. Spørreundersøkelsen ble sendt ut til samtlige i medlemsregisteret den 15. september, og svarfrist var satt til 1. oktober. Besvarelsene legges til grunn for vårt videre strategiske arbeid.

LES MER HER

Kurs i retorikk og hersketeknikk
Lørdag 24.02.24 vil forfatter og førstelektor i retorikk Anja Sletteland holde kurs i argumentasjonsteknikk og i hvordan kjenne igjen og håndtere hersketeknikker. Kurset er et dagskurs og inkluderer praktiske øvelser.

LES MER HER

Landsmøte og temakonferanse for 2024
Medlemmene har talt! I en spørreundersøkelse gjennomført i september, ønsker hele 48,1% av medlemmene at temakonferansen skal holdes i september eller oktober. 42,6% av besvarelsene ønsker også et samlet arrangement over to dager, som inkluderer både landsmøte og temakonferanse.

LES MER HER

Linn Braseth-Gulliksen
Adresse: Birketveit 40, 4870 Fevik
E-post: post@kvinneriskogbruket.no
Tlf: +47 404 82 585

Inbjudan till intressanta föreläsningar lördagen 25 november 2023 i Säffle

Vi kommer att vara i Kärrholmens bygdegård från klockan 9.00 och till och med lunch. Vi har två gäster som ska föreläsa.

 

Adress: Kärrholmens bygdegård, 661 93 Säffle.
Om du kommer från E18 Karlstad kör länsväg 175 mot Säffle, sväng vänster vid skylt bygdegård ca 8 km innan Säffle.

 

Program

9.00 Fika och mingel

9.30 Erik Evestam, Region Värmland, bioekonomi får Värmland att växa.

10.30 Paus

10.40 Mia Crawford, LRF Skogsägarna, med särskilt ansvar för EU-frågor och internationella frågor

11.40 Aktuellt inom nätverken

12.00 Lunch

 

Medlemmar bjuds på lunch, en vegetarisk soppa och paj som efterrätt. Övriga betalar ett självkostnadspris på 165 kr.

Meddela deltagande senast 20 november till Gerd Widing 070-3107531 eller Aina Spets 070-3485934

 

Välkomna!

Ett mönster med konstnärligt ritade symboler för manligt och kvinnligt.

Ett jämställt Värmland

Inbjudan till nätverksträff 16 november 2023

Nätverksträff med Ett jämställt Värmland 16 november 13:15-15:30
Under träffen kommer vi bland annat få lyssna till vinnarna av Geniuspriset 2023 och ta del av ett digitalt författarbesök. Anmäl dig till den digitala nätverksträffen senast 14 november via den blå knappen nedanför. Mötet är kostnadsfritt och sker digitalt via Zoom, länken till träffen mailas ut dagen före nätverksträffen.

Anmäl dig här senast 14 november

Program för nätverksträffen

13.05 Incheckning, test av teknik

13.15 Inledning

Träffa vinnaren av Geniuspriset 2023!
Camilla Olsson, Kanslichef Värmlands Innebandyförbund och Emma Gustafsson, Idrottskonsulent RF-SISU Värmland berättar om vinnande konceptet Webbutbildningen Fifty/Fifty. Här är en del av motiveringen till vinsten som delades ut vid Geniuskonferensen 17 maj 2023:

”’Genom den digitala utbildningen Fifty/Fifty har idrottsrörelsen fått ett konkret och effektivt verktyg som tydligt visar hur de ska arbeta för jämställdhet. De använder både digitala och fysiska plattformar för att höja kompetensen hos medlemmarna – och ger ögonöppnare utan att komma med pekpinnar. Resultatet är en fördjupad förståelse för vad jämställdhet är och tydliga listor för hur de ska jobba vidare med egna insatser.

Vinnaren av Geniuspriset 2023 är med och säkrar kvinnor och mäns, flickor och pojkars rätt till en aktiv fritid och är ett viktigt inflytande i en av Sveriges största folkrörelser. Här kan Värmland vara med och förändra världen.” Här kan du läsa hela motiveringen samt mer från prisutdelningen.

Här kan du läsa mer om Fifty/Fifty (fifty-fifty.nu).

 

Bild från prisutdelningBilden visar när Camilla Olsson från Värmlands Innebandyförbund och Emma Gustafsson från RF-SISU Värmland tog emot årets Geniuspris av Georg Andrén, landshövding i Värmlands län och Erik Evestam, regionråd och ordförande i regionala utvecklingsnämnden Region Värmland.

Logotyp Värmlands InnebandyförbundLogotyp Fifty fiftyLogotyp RF-SISU Värmland

14.00 Paus

14.10 Jämställdhetsperspektiv på hot, hat, trakasserier och våld i den svenska demokratin
Line Säll, Senior utredare, Jämställdhetsmyndigheten gör några nedslag från aktuella rapporter.

Digitalt författarbesök till boken ”Darrar jag så darrar demokratin”, författarna Greta Svensson och Lars Einar Engström besöker oss och berättar om sin bok.
Om innehållet i boken: ”Åklagare: ett kvinnoyrke som växt fram i det tysta. Men dessa kvinnor vid rättsstatens frontlinje utsätts för chockerande mängder hot – privat, på nätet, till och med i svenska rättssalar.

Vi ser dem nästan dagligen i media när de uttalar sig om gängbrottslighet, skjutningar, misshandel och mord: de kvinnliga åklagarna. De framstår som orädda företrädare för vårt rättssamhälle när de redogör för sina beslut om häktningar eller åtal i uppmärksammade brottsfall.

Åklagarnas arbete som demokratins försvarare är viktigare än någonsin, för de senaste åren har Sverige skakats av en brutal våldsvåg. Skjutningar med dödlig utgång, sprängningar och kriminella gäng som styr städer och bostadsområden är nya fenomen.”

Darrar jag, så darrar demokratin. Kvinnliga åklagare genom hot och vardag – Greta Svensson, Lars Einar Engström – inbunden (9789198807233) | Adlibris Bokhandel

Bild på Greta H Svensson och Lars Einar EngströmBild på Greta H Svensson och Lars Einar Engström

Darrar jag, så darrar demokratin : kvinnliga åklagare genom hot och vardag
Omslag Darrar jag, så darrar demokratin. Kvinnliga åklagare genom hot och vardag

14.50 Paus

15.00 Fortsättning Greta och Lars Einar

15.20 Aktuell information Region Värmland och Länsstyrelsen Värmland

15.30 Slut

Logotyper Länsstyrelsen Värmland och Region Värmland

Forum Jämställdhets nyhetsbrev

 


Bara en månad kvar med rabatterat biljettpris!

Nu kan vi presentera flera nya spännande talare och programpunkter! Till Forum Jämställdhet 2024 kommer bland andra stjärnentreprenören Siduri Poli och Kommunals ordförande Malin Ragnegård. Våra partners TCO, Länsstyrelserna och Sveriges Kommuner och Regioner presenterar seminarier på teman som föräldraförsäkringen firar 50 år, (o)jämställda arbetsvillkor och kunskap och stöd inför ny socialtjänstlag. Missa inte heller nyheten att rekordmånga har nominerats till Svenska Jämställdhetspriset 2024!

Det är bara en månad kvar med early bird-pris, så nu är det hög tid att säkra din biljett till nästa års konferens – från och med 15 november gäller ordinarie pris på deltagaravgiften! Forum Jämställdhet 2024 genomförs på konferensanläggningen KCCC i Karlstad den 7-8 februari. Karlstad kommun och Region Värmland står som lokala värdar.

Varmt välkommen till Sveriges största jämställdhetskonferens!

Anmäl dig här

Siduri Poli banar väg för kvinnor som investerare

Stjärnentreprenören Siduri Poli kommer till Forum Jämställdhet 2024! Hon har blivit känd som en av Sveriges ledande röster inom techsektorn, särskilt för att främja jämställdhet och mångfald inom branschen.

Hon är initiativtagare till ett investeringsnätverk som skapar en mer jämställd och hållbar ägarstruktur i företag.

Siduri Poli brandtalar på temat Vi ökar andelen kvinnor som investerare och medverkar i seminariet Öppna dörrarna till maktens korridorer.

Partnerseminarium

Föräldraförsäkringen firar 50 år – hur ska den formas för framtiden?
Partner: TCO

2024 firar föräldraförsäkringen 50 år! Men utvecklingstakten mot att dela mer lika på föräldradagarna har avtagit de senaste åren. Om det fortsätter fyller föräldraförsäkringen 120 år innan uttaget blir helt jämställt.

Vad behöver göras för att föräldraförsäkringen ska fortsätta att vara en motor för ekonomisk jämställdhet?

Läs mer här.

Med öppna ögon – en socialtjänst för jämställdhet
Partner: Sveriges Kommuner och Regioner

I förslaget till ny socialtjänstlag framkommer att socialtjänsten ska stärka såväl jämställda som jämlika levnadsvillkor.

För att möta behoven har Sveriges Kommuner och Regioner tillsammans med andra aktörer tagit fram kunskap och stöd som nu lanseras. Inspireras och ta del av deras i arbete!

Läs mer här.


Utjämna skillnaderna mellan kvinnors och mäns arbetsvillkor

Partner: Länsstyrelserna

16 länsstyrelser har kartlagt skillnader i arbetsvillkor mellan den mest kvinnodominerade och den mest mansdominerade yrkeskategorin i 224 kommuner och 16 regioner.

Ta del av rapporten samt Eskilstuna kommuns och Kalmars kommuns arbete för att vara en jämställd arbetsgivare.

Läs mer här.


Fler nya programpunkter från Forum Jämställdhet

Hoshi Kafashi om segregation och hedersförtryck

Hoshi Kafashi har tidigare arbetat på Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck och är grundare av Shanazi Hjältar och Hjältinnor.

Han har mångårig erfarenhet och stor sakkunskap kring hedersrelaterat våld och förtryck.

Hoshi Kafashi medverkar i seminariet Segregation göder hedersförtryck. Kan en utbyggd välfärd med närvarande och aktiva myndigheter motverka att hedersnormer utvecklas och förstärks?


Välfärdskris – jämställdhetskris?

Malin Ragnegård är ordförande för Kommunal som organiserar en halv miljon medlemmar i privat och offentlig sektor. Bland dem undersköterskor och barnskötare, som är starkt kvinnodominerade yrken.

Vilka effekter får nedskärningar inom skola, vård och omsorg på bemanningen och arbetsmiljön? Vad innebär den ekonomiska krisen i offentlig sektor för jämställdheten?

Lyssna till Malin Ragnegård i brandtalsserien Ekonomisk styrning för jämställdhet.

Jämställd hållbarhetsstyrning i kommuner och regioner

Grums kommun har tillsammans med Region Värmland arbetat fram en modell för hållbarhetsstyrning. Modellen gör det enklare att bryta ner övergripande styrdokument som Agenda 2030 och regionala utvecklingsstrategier i konkreta planer.

Modellen är jämställdhetsintegrerad och visualiserar mål- och styrkedjor vilket skapar engagemang bland medarbetare. Testa på att använda metoden!

Läs mer om metodverkstaden här.

 

Säkra din early bird-biljett idag!

Biljetter: I deltagaravgiften early bird 4 300 kronor (exklusive moms) som gäller fram till den 15 november ingår program med över 40 seminarier, föreläsningar och metodverkstäder samt fika och lunch båda dagar. Ett hundratal talare medverkar. Efter den 15 november kostar biljetten 5 100 kronor (exklusive moms).

Grupprabatt: Är ni fler än 15 personer erbjuder vi er grupprabatt om 10%. Kontakta oss på info@forumjamstalldhet.se för att få en rabattkod innan ni anmäler er.

Läs mer och anmäl dig här.


Öka er organisations synlighet!

Boka plats i vår utställning! I vår interaktiva utställning kan ni berätta om er verksamhet och knyta kontakt med 1000 deltagare från offentlig, facklig och privat sektor.

Organisationer som hittills bokat plats: Akademikerförbundet SSR, IF Metall, Jämställdhetsmyndigheten, Karlstads Kommun, Kommunal, Länsstyrelserna, Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK), Region Värmland, Sveriges Kvinnoorganisationer, Sveriges Kommuner och Regioner, TCO, Unizon och Örebro universitet.

Läs mer om våra erbjudanden här.


Rekordmånga nominerade till Svenska Jämställdhetspriset 2024

Nu kan vi presentera de nominerade till Svenska Jämställdhetspriset 2024! I år har antalet bidrag slagit rekord.

– I tider av ekonomisk kris och med en orolig omvärld ser vi hur jämställdhet i princip har utraderats från samhällsdebatten. Trots det finns det många organisationer som i det tysta fortsätter sitt livs- och samhällsviktiga jämställdhetsarbete och som ser jämställdhet som en del av lösningen på de problem vi står inför, säger Clara Berglund, ordförande för Forum Jämställdhet.

Du hittar samtliga nominerade här.


Ta del av det öppna programmet

De lokala värdarna Region Värmland och Karlstads kommun arrangerar ett öppet program i utställningen som pågår parallellt med konferensens huvudprogram. Nu kan vi släppa ett urval av spännande programpunkter!

• Könsbaserad desinformation – ett hot mot vårt demokratiska samhälle
Catrin Huss, biträdande avdelningschef, Myndigheten för psykologiskt försvar.​​​​​​

• En annan bild av Värmland – arbetet mot prostitution och människohandel
Elin Eklöf och Johanna Liden, regionkoordinatorer, arbetsmarknads- och socialförvaltningen, Karlstads kommun.

• Nytt ljus på krögerskan och gästgiverskan Sola i Karlstad
Anna Svensson, konst- och kulturvetare.


Camilla Olsson, Värmlands Innebandyförbund, och Niklas Niord, BIGTAIL, deltar i Vägen till jämställd idrott. ¦ Foto: Peter Jansson

 

Anmäl dig till onsdagens middag

De lokala värdarna Region Värmland och Karlstads kommun bjuder in till en sittande middag i restaurangen på Karlstad CCC den 7 februari.

Du är varmt välkommen att tillsammans med kollegor och vänner avrunda konferensens första dag med en god tvårättersmiddag gjord på råvaror från Värmland. Under middagen bjuds det på underhållning och vinnaren av Svenska Jämställdhetspriset 2024 koras.

Läs mer och boka din plats här.

Följ oss!
www.forumjamstalldhet.se​​​​​​
info@forumjamstalldhet.se
073-801 51 18

Inbjudan till en webinarie från Skogsgläntan den 24 oktober 2023

Kom med på en Teams-kväll med viktiga teman den 24 oktober 2023!

Kvällens gäst är näringslivschef Mårten Lövdahl från Skogscentralen. Han presenterar olika organisationer inom skogsbranschen och redogör för skogens värde som ekosystem.

Kl. 17:45 – 18:00   Skogsgläntans verksamhet 2024– kom med synpunkter och förslag till vår verksamhetsplan

Kl. 18:00                  Organisationer inom skogsbranschen – vem gör vad?  Mårten Lövdahl,  Skogscentralen

Kl. 18:35                   Paus

Kl. 18:45                   Skogens värde som ekosystem – inledning och diskussion, Mårten Lövdahl, Skogscentralen

Kl. 19:45                   Programmet slutar

Länken till programmet och anmälan: Skogsgläntan-Organisationer inom skogsbranschen och skogens värde som ekosystem (edunova.fi)

Välkomna!

 

Inbjudan från Spillkråkan

Välkommen på DIGITALT SPILL IN på torsdag den 2 november kl. 17-18!

Vad vi talar om:
Vi har en dialog om aktuella ämnen kring skog och skogsbruk.

Anmälan:
Ingen anmälan behövs.

Videosamtalslänk: meet.google.com/ufg-eyhr-ief

Eller ring: ‪(SE) ‪+46 8 505 446 75‬ Pinkod: ‪731 351 479#‬

Skogskvinnornas förmiddag om miljöhänsyn och mångfald i skogsbruket

Idag har ett tjugotal Skogskvinnor lyssnat på intressanta föreläsningar, på hotell Gustaf Fröding i Karlstad.
Cecilia Berntsson berättade om sitt arbete som skogsarbetare, om att köra timmer i skogen med häst. Och hur hon bemöts som kvinna och skogsarbetare. Och för Cecilia är det inget problem.
Jenny Morgansson,Skogsstyrelsen, tog upp tre intressanta områden. Miljöhänsyn, mångfald i skogen och viltvård. Aktuellt och intressant. Mycket viktiga kunskaper för skogsägare.
Tack alla ni som kom. Ser fram emot nästa event. Till det försöker vi bjuda in några av Värmlands riksdagsledamöter.