Nyheter från Paper Province

– – NYHETSBREV #3, 2 juni 2022 —

Stora Enso och Modvion i samarbete – trä ska bli förstahandsval för vindkraftstorn

Stora Enso och träteknologiföretaget Modvion inleder samarbete för att etablera trä som ett förstahandsval vid byggande av vindkraftstorn. Syftet med samarbetet är att visa de stora möjligheterna att använda trä som byggmaterial i krävande konstruktioner. Läs mer.

Skogen prioriteras i regional miljonsatsning

Under sju år kommer Region Värmland och Karlstads universitet att investera 140 miljoner kronor för att stärka forskningen inom sju prioriterade områden. Ett av dem är Paper Province kärna – skoglig bioekonomi.

– I arbetet med att skapa en attraktiv och hållbar region krävs långsiktiga och starka samarbeten. Akademin för smart specialisering är ett framgångsrikt exempel och därför var det en självklarhet att fortsätta på den inslagna banan, säger Stina Höök (M), ordförande i Region Värmlands regionala utvecklingsnämnd. Läs mer.

Nordic Paper levererar papper till påsar i värmländskt samarbete

Nordic Paper blir exklusiv leverantör av oblekt kraftpapper till Norbag som konverterar pappret till bärkassar för ett statligt bolag som främst säljer dryckesvaror. Nordic Papers papper som används till dessa bärkassar har låg klimatpåverkan. Läs mer.

Säkerhetsarbete som gett resultat

De senaste tre, fyra åren har olyckorna minskat drastiskt på BillerudKorsnäs Gruvön. Anledningen, menar säkerhetschef Charlotta Sundgren, är deras aktiva arbete med säkerhetskultur.

– Olycksfallsstatistiken är jättetydlig. Vi minskar med 30 procent varje år, berättar Charlotta. Läs mer.

”Att arbeta säkert är ett val”

Ett av målen för Stora Enso Skoghalls Bruk är att vara branschledande inom säkerhet. Där ser ledningen på säkerhet och välmående som något som skapas tillsammans.

– På Skoghalls Bruk har vi ett uttryck som lyder ”kraften i organisationen”. Det innebär en tro på att alla vill göra ett bra jobb och har en omtanke för varandra. Den kraften vill vi släppa lös genom att aktivera medarbetarna i säkerhetsarbetet. När alla gör bra tillsammans kan vi uppnå fantastiska resultat, säger platschef Marie Morin. Läs mer.

“Tillsammans är vi starka”

Ahlstrom-Munksjö i Billingsfors har minskat de allvarligare olyckorna i verksamheten med hundra procent de senaste tio åren. En avgörande faktor har varit de samtal som kontinuerligt genomförs med medarbetarna.

– Vi har sett en väldig effekt. 2015 hade vi nio olyckor och 100 BBS-samtal. I år är antalet allvarligare olyckor hittills nere på noll samtidigt som omkring 1200 BBS-samtal har genomförts med medarbetare, säger Henrik Eriksson. Läs mer.

”Var en abborre i Värmland i stället för en mygglarv i Stockholm”

Som nyetablerat företag finns det många strategiska val att göra, ett av dem är vart i världen man etablerar sig. Med en mycket stark koppling till skogsindustrin är Värmland ett bra val för idébärare som vill utveckla sina produkter och tjänster kopplade till skogens resurser och industrin som kommer med den. Det intygar Biosorbe.

– I Värmland hade vi ett skogsindustriellt kluster, en motor. I stället för att vara en liten mygglarv i Stockholm kan vi vara en abborre i Värmland, säger Lars-Erik Sjögren, Biosorbes vd. Läs mer.

Lixeas lärdomar som startup – här är deras bästa råd

Lixea är ett startup-företag som slagit rot hos LignoCity, söder om Kristinehamn, för att bygga sin pilotanläggning. Deras bästa råd till andra startup-företag är att redan från början ha teknisk och kommersiell kompetens inom företaget. Läs mer.

 

Lediga Jobb

 

Redo för utmaning? Just nu har Stora Enso Skoghalls Bruk lediga tjänster inom digitalisering och kommunikation. Läs mer om jobben och ansök nedan:

Communication Manager
Digitalisation Development Manager

 

SENASTE FILMERNA

 


Berättelsen om Paper Province

Vad gör egentligen ett kluster inom skoglig bioekonomi? Varför är det viktigt och hur startade allt för 23 år sedan? Träffa vår vd och utvalda medlemsföretag som delar med sig av sina berättelser om Paper Province.

 

Branschträff och starkt nätverkande

24 maj samlades drygt 130 personer med koppling till skogsindustrin på Papermakers Night. Bland gästerna fanns allt från enmansföretag till stora internationella bolag. Det var ett ypperligt tillfälle att skapa nya affärskontakter och lära om hur hållbar utveckling kan innebära klirr i kassan.

 

COPYRIGHT 2022 © PAPER PROVINCE | KARLSTAD INNOVATION PARK, SOMMARGATAN 101A | SE-656 37 | KARLSTAD, SWEDEN

Följ oss på Twitter | Gilla oss på Facebook